Kennis is de eerste cruciale stap voor jou om hoogbegaafdheid te begrijpen, omdat het inzicht geeft in jouw unieke kenmerken en uitdagingen. Boeken zijn geweldige bronnen om deze kennis op te doen, omdat ze diepgaande informatie en inzichten bieden over hoogbegaafdheid op verschillende niveaus.
Door boeken te raadplegen, krijg jij toegang tot de nieuwste wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen van hoogbegaafden en praktisch advies voor ouders, leraren en hoogbegaafde individuen zoals jij. Het lezen van boeken over hoogbegaafdheid vergroot niet alleen jouw bewustzijn, maar biedt ook concrete strategieën om effectief om te gaan met jouw specifieke behoeften en uitdagingen die gepaard gaan met deze bijzondere manier van denken en leren. Door deze kennis uit boeken te halen, leg jij een solide basis voor het creëren van een ondersteunende omgeving en het stimuleren van jouw ontwikkeling als hoogbegaafd individu.

Ontwikkelen van cognitief talent
Ontwikkelen van cognitief talent
Handboek voor onderwijsprofessionals

De hoogsensitiviteit survivalgids (Oude versie)
“Dit boekje is ideaal voor jou als je merkt dat je gemakkelijk ontroerd raakt, een levendige verbeelding hebt, waarde hecht aan eerlijkheid, details snel opmerkt, gevoelig bent voor stemmingen, vaak overprikkeld raakt, geniet van stilte en rust, je anders voelt dan anderen, last hebt van harde geluiden en geuren, en je wilt leren hoe je met hooggevoeligheid kunt omgaan.”

De hoogbegaafdheid survivalgids
“Als je je vaak te snel verveelt in de klas, worstelt met een gevoel van eenzaamheid en onbegrip, en je afvraagt wat het betekent om hoogbegaafd te zijn, is dit boekje een aanrader.”

Hoogbegaafd? Als je kind (g)een Einstein is
“In deze herziene editie van ‘Hoogbegaafd’, gepresenteerd door expert Tessa Kieboom, wordt hoogbegaafdheid behandeld met de meest recente wetenschappelijke inzichten en benadrukt het belang van begrip en passende begeleiding voor deze kwetsbare kinderen, waarbij veelgestelde vragen over hoogbegaafdheid worden beantwoord.”

Het grote vooruitwerklabboek 3
De Vooruitwerklabboeken zijn ontwikkeld als verrijkingsmateriaal voor (hoog)begaafde leerlingen en richten zich op het verbeteren van leerhouding, schoolprestaties en zelfinzicht. Het derde boek legt de nadruk op samenwerking en het oplossen van problemen door middel van onderhandeling, en bevat opbouwende lessen met reflectiepunten en oefeningen voor de leerlingen. Deelnemers leren essentiële vaardigheden zoals zelfkennis, reflectie en effectieve communicatie door complexe opdrachten en samenwerkingsoefeningen uit te voeren.

Het grote vooruitwerklabboek 2
Lessen voor verrijking. Deel 2 bevat 15 lessen en bouwt voort op de basisvaardigheden van de reeks van denkmanieren:
- Analytisch
- Creatief
- Praktisch
Bovendien leren de kinderen meer over ‘hersenen en leren’, en waarom juist moeilijk leerwerk goed en nodig is.

Het grote vooruitwerklabboek
Tien volledig uitgeschreven lessen, compleet met kopieerbare vragenbladen voor de leerlingen en alle documenten om verslag te leggen van de verrijkingsklas. Iedere les duurt twee uur. De lessen zijn bedoeld voor leerlingen vanaf groep 4 t/m groep 8. Het boek bestaat uit vier delen:
- Theoretisch kader en de opzet van de lessen
- Tien lessen met commentaar voor de leerkracht
- Kopieerbare vragenbladen voor de leerlingen
- Kopieerbare bladen voor verslaglegging.
De lessen zijn ontwikkeld om slimme kinderen te leren HOE ze leren, zodat ze hun bijzondere capaciteiten beter (meer bewust) inzetten. Het gaat dus niet zozeer om het resultaat van de activiteit als om het denkproces zelf.

De Leeruitdaging voor jonge kinderen Diep leren in de Leerkuil
Dit boek benadrukt het belang van ‘wankelen’ en cognitieve conflicten bij het leerproces van jonge kinderen. Het introduceert de Leeruitdaging, bestaande uit vier fasen – concept, cognitief conflict, betekenisgeving en reflectie – waarbij de Leerkuil centraal staat. Door kinderen te begeleiden in het omgaan met cognitieve conflicten en hen te laten ervaren dat wankelen een normaal onderdeel is van leren, stimuleer je een growth mindset. Het boek biedt activiteiten en materialen om kinderen van 3 tot 7 jaar door dit leerproces te begeleiden en ze te laten nadenken over hun eigen leerervaringen.

De Leeruitdaging – Diep leren in de leerkuil (Full)
In “De Leeruitdaging” beschrijft James Nottingham hoe leren meer is dan feiten verzamelen en dat frictie, twijfel en cognitieve conflicten nodig zijn om diep leren te bevorderen. Hij presenteert zeven stappen, waaronder het creëren van een cognitief conflict en het uitdagen van leerlingen om de Leerkuil te betreden, om betekenisvolle inzichten te ontwikkelen. Het boek biedt concrete lesplannen, technieken en denktools om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs door deze leeruitdaging te begeleiden en een growth mindset te stimuleren.