Kennis is de eerste cruciale stap voor jou om hoogbegaafdheid te begrijpen, omdat het inzicht geeft in jouw unieke kenmerken en uitdagingen. Boeken zijn geweldige bronnen om deze kennis op te doen, omdat ze diepgaande informatie en inzichten bieden over hoogbegaafdheid op verschillende niveaus.
Door boeken te raadplegen, krijg jij toegang tot de nieuwste wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen van hoogbegaafden en praktisch advies voor ouders, leraren en hoogbegaafde individuen zoals jij. Het lezen van boeken over hoogbegaafdheid vergroot niet alleen jouw bewustzijn, maar biedt ook concrete strategieën om effectief om te gaan met jouw specifieke behoeften en uitdagingen die gepaard gaan met deze bijzondere manier van denken en leren. Door deze kennis uit boeken te halen, leg jij een solide basis voor het creëren van een ondersteunende omgeving en het stimuleren van jouw ontwikkeling als hoogbegaafd individu.

Ken je brein! en haal eruit wat erin zit
Ken je brein! is het interessante vervolg op het populaire prentenboek Je Fantastische Elastische Brein. Het geeft tieners op een leuke manier inzicht in de werking en groeikracht van hun brein. Bij dit boek is een gratis lesplan ontwikkeld voor leraren: zie www.bazalt.nl/lesplan-brein. Korte inhoud: Wat weet jij van je brein? Dat je hersenen lijken op een walnoot? Dat ze sneller werken dan de snelste supercomputer? Maar hoe werken ze dan? Je brein groeit en ontwikkelt zich. Nu jij een tiener bent, verandert er van alles in je lichaam. Ook je brein verandert. Je gaat andere dingen leuk vinden dan toen je klein was. En je begrijpt moeilijke zaken ineens beter. Sommige dingen zijn juist lastiger te snappen. Zoals heftige gevoelens als je gaat puberen. En waarom je misschien alsmaar wilt uitslapen. Het goede nieuws is dat je zélf invloed hebt op de ontwikkeling van je hersenen. Bijvoorbeeld door goed voor jezelf te zorgen, veel nieuwe dingen te leren en niet op te geven als het lastig wordt, kun je je brein sterker maken. In dit boek lees je hoe de veranderingen in je brein ontstaan en wat jij daarmee kunt doen. Zo haal je eruit wat erin zit! Hoe krijg je jongeren enthousiast om te lezen over de werking van hun brein? Geef ze dit boek en ze zijn geïnteresseerd! Een duidelijk, aansprekend, helder geschreven en rijk geïllustreerd boek, dat menig jongere zal aanspreken. – Léone Heideman, hoofd Beleid en Advies bij De Haagse Scholen

Hoogbegaafd. Dat zie je zó! (het ‘Delphi-model Hoogbegaafdheid’)
Verslag van een onderzoek naar en een symposium over zelfbeeld en imago van hoogbegaafden
Dit boek presenteert het ‘Delphi-model Hoogbegaafdheid’, waarin twintig experts op het gebied van hoogbegaafdheid, die zelf ook hoogbegaafd zijn, gezamenlijk een positieve definitie van hoogbegaafdheid hebben opgesteld. Wat dit model bijzonder maakt, zijn drie aspecten. Ten eerste is het gebaseerd op de ervaringen van hoogbegaafden zelf, waardoor het inzicht geeft in hun persoonlijke beleving en eigenschappen. Ten tweede is het een existentieel model dat verschillende facetten van het zijn, denken, voelen, willen, doen en waarnemen van hoogbegaafden beschrijft. Dit soort model was nog niet eerder gecreëerd. Het derde aspect is dat het Delphi-model een instrument is voor de empowerment van hoogbegaafden, gericht op hun positieve kenmerken en mogelijkheden. Het model biedt kansen voor zowel de hoogbegaafden zelf als de wereld waarin ze opereren. Daarnaast biedt het model een handreiking met betrekking tot prestaties en imagoproblematiek. Het kan gebruikt worden voor herkenning, begeleiding en het bevorderen van levensgeluk van hoogbegaafden. Het Delphi-model werd enthousiast ontvangen tijdens het symposium ‘Hoogbegaafd. Dat zie je zó!’ in 2007, en de hoop is dat dit boek dezelfde geestdrift bij de lezers opwekt.

Jij kan beter, als je kind een onderpresteerder is
Het nieuwe boek van dé autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid. Veel kinderen zijn behoorlijk intelligent, misschien zelfs heel intelligent of eventueel hoogbegaafd. Maar lang niet altijd komt ‘wat er in zit, er ook uit’, tot grote frustratie van ouders, leraren en deze kinderen zelf. Kinderen en jongeren die in de loop der jaren zijn gaan onderpresteren, dragen een groot, onzichtbaar verdriet met zich mee en kampen voortdurend met negatieve opmerkingen (‘Jij kan beter!’), negatieve commentaren en uiteindelijk ook een heel slecht zelfbeeld. En dat terwijl iedereen weet
dat ze zo verstandig zijn! Hoe dat kan en hoe je je kind op een nieuw spoor zet en het stap voor stap weer zelf zijn verantwoordelijkheid laat opnemen voor zijn schoolresultaten, lees je in dit boek.

Wat Viktor voelt – Ik heb spijt
Viktor is een kleine eenhoorn. Hij lijkt op alle andere eenhoorns. Of toch niet helemaal… Zijn regenboogmanen veranderen van kleur bij alles wat hij voelt. In “Het spijt me” heeft hij iets gedaan dat mama heel boos zal maken… Hij voelt zich schuldig. Hoe kan hij het goedmaken? ‘Wat Viktor voelt’ is een reeks boekjes speciaal ontworpen om kinderen te helpen met het benoemen en beheersen van hun gevoelens.

Wat Viktor voelt 0 – Ik ben bang
Viktor is een kleine eenhoorn. Hij lijkt op alle andere eenhoorns. Maar toch niet helemaal… Zijn regenboogmanen veranderen van kleur bij alles wat hij voelt. Vanavond voelt Viktor zich bang. Het is bedtijd en dan moet hij gaan slapen… in zijn donkere kamer. Ontdek hoe Viktor zijn angst overwint. 1 Viktorverhaal + 1 ademhalingsoefening = niet meer bang Een reeks boekjes die kinderen helpt om hun gevoelens te benoemen en beheersen. Door Aurélie Chien Chow Chine, illustrator en relaxatietherapeute in het basisonderwijs.

Wat Viktor voelt – Ik verveel me
Viktor is een kleine eenhoorn. Hij lijkt op alle andere eenhoorns. Of toch niet helemaal… Zijn regenboogmanen veranderen van kleur bij alles wat hij voelt. In “Ik kan niet slapen” ligt Viktor te woelen in zijn bed. Wachten tot de slaap vanzelf komt, dat werkt niet. Wat dan wel? In “Ik verveel mij” weet Viktor niet wat hij moet doen, ook al heeft hij kasten vol speelgoed. Viktor slaagt er echter in de verveling te verjagen door plezier te maken met zijn verbeelding. ‘Wat Viktor voelt’ is een reeks boekjes speciaal ontworpen om kinderen te helpen met het benoemen en beheersen van hun gevoelens.

Ik ben ongeduldig
Viktor is een kleine eenhoorn. Hij lijkt op alle andere eenhoorns. Of toch niet helemaal… Zijn regenboogmanen veranderen van kleur bij alles wat hij voelt. In ‘Ik ben ongeduldig’ wil Viktor alles nu meteen, want wachten duurt zo lang. Kan hij weer rustig worden? ‘Wat Viktor voelt’ is een reeks boekjes speciaal ontworpen om kinderen te helpen met het benoemen en beheersen van hun gevoelens.
Uit de reeks “Wat Viktor voelt”.

Leven met intensiteit
Dit boek beschrijft hoe signalen van bijzondere aanleg en begaafdheid zoals overactiviteit en overprikkelbaarheid, kunnen leiden tot frustraties of (psycho)neuroses en legt de theorie van positieve desintegratie van Kazimierz Dabrowski uit om ouders, verzorgers, leraren en andere professionals te helpen deze signalen te herkennen en individuen met deze talenten te begeleiden.

Meer dan intelligent. De vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen
Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen. In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.