Kennis is de eerste cruciale stap voor jou om hoogbegaafdheid te begrijpen, omdat het inzicht geeft in jouw unieke kenmerken en uitdagingen. Boeken zijn geweldige bronnen om deze kennis op te doen, omdat ze diepgaande informatie en inzichten bieden over hoogbegaafdheid op verschillende niveaus.
Door boeken te raadplegen, krijg jij toegang tot de nieuwste wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen van hoogbegaafden en praktisch advies voor ouders, leraren en hoogbegaafde individuen zoals jij. Het lezen van boeken over hoogbegaafdheid vergroot niet alleen jouw bewustzijn, maar biedt ook concrete strategieën om effectief om te gaan met jouw specifieke behoeften en uitdagingen die gepaard gaan met deze bijzondere manier van denken en leren. Door deze kennis uit boeken te halen, leg jij een solide basis voor het creëren van een ondersteunende omgeving en het stimuleren van jouw ontwikkeling als hoogbegaafd individu.

Helpende gedachten 55 positieve hulpkaarten
Helpende gedachten zijn gedachten die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Ze staan tegenover gedachten die ongewenst, niet-effectief en vooral niet-helpend zijn.
Als je een niet-helpende gedachte in je hoofd hebt, kun je daarvan afkomen door bewust een andere gedachte daarvoor in de plaats te nemen. Met behulp van de kaartjes Helpende gedachten kom je lekkerder in je vel te zitten en is de kans bovendien groot dat je betere resultaten boekt.
De helpende gedachten kunnen steun bieden in de begeleiding van een kind of jongere bij bijvoorbeeld Teken je gesprek, Kids’ Skills of Mission Possible, maar het kind of de jongere kan ook zelfstandig gebruikmaken van de kaartjes, door ze als hulpkaart bij zich te houden.

Doosje Groeitaal – 200 helpende gedachten die een groeimindset versterken
Het doosje “Groeitaal” bevat 200 kaartjes met helpende gedachten die een groeimindset versterken en de ontwikkeling van vaardigheden, strategieën en denkgewoonten ondersteunen. Het is ontworpen om actief te worden gebruikt binnen coaching, onderwijs en opvoeding, en kan dienen als ondersteuning bij het werken aan doelen, het overwinnen van leerkuilen, het bevorderen van zelfinzicht, het stimuleren van leren leren, en als motiverende oppepper. Het doosje is gebaseerd op de mindsettheorie van Dweck, de vaardigheden en strategieën van Dawson & Guare, en de denkgewoonten van Costa & Kallick. Het kan in combinatie met de map “Mindset in de Klas” worden gebruikt, maar ook zelfstandig.

De stip
Wat doe je met een kind dat zegt dat het niet kan tekenen? Juf weet wel raad met de onwillige Floor. Ze laat haar een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt haar het te ondertekenen met haar naam.
De volgende dag vindt Floor haar stip aan de muur in een gouden krullenlijst – ze weet niet wat ze ziet! Maar… die stip kan beter.
Dat is het begin van een lange reeks stippenschilderijen die Floor tot de heldin van de school maken – iedereen vindt haar werk prachtig. Zo ook een klein jongetje dat zegt zélf helemaal niet te kunnen tekenen. Hij krijgt nog geen rechte lijn op papier.
‘O nee?’ zegt Floor. ‘Laat maar eens zien dan.
Mooi! Nu alleen nog even je naam eronder.’

Slim maar … help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken
In “Slim maar …” vertalen Peg Dawson en Richard Guare baanbrekend onderzoek naar praktische adviezen voor ouders en professionals om kinderen met tekortkomingen in executieve functies te ondersteunen. Het boek biedt herkenning van sterke en zwakke punten bij kinderen, bevat activiteiten en spelletjes om specifieke vaardigheden te trainen, en geeft tips voor dagelijkse routines zoals aankleden en huiswerk maken. Het richt zich op kinderen met ADHD, autisme, leerstoornissen en niet-aangeboren hersenafwijkingen, met als doel het bevorderen van doelgericht gedrag en het verminderen van angst, terwijl het zelfvertrouwen wordt vergroot. Het wordt geprezen als een briljant boek en biedt praktisch toepasbare strategieën voor een effectief actieplan.

Executieve functies versterken op school
“Dit boek behandelt executieve functies bij leerlingen, die vaak problemen veroorzaken zoals de noodzaak van extra uitleg of slordig gedrag in de klas. Het benadrukt dat leerlingen met zwakke executieve functies moeite hebben met het ‘hoe’, ondanks begrip van het ‘wat’. Het biedt praktische en direct toepasbare hulpmiddelen en strategieën, inclusief het inrichten van een ‘EF-slim’ klaslokaal en schoolbrede veranderingen, om de executieve functies op school te verbeteren zonder meer te doen, maar slimmer te werken. De aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschap en praktijkervaring, waardoor het boek direct hulp biedt aan leerkrachten in de dagelijkse praktijk.”

Iedereen talent!
Ben jij een bezige bij, een ideeënfontein of een grenzenverlegger? Kom alles te weten over de verschillende talenten en ontdek die van jou in dit boek. Kiezen voor talent is belangrijk. Want door te doen waar je goed in bent, krijg je niet alleen extra energie, het bezorgt je ook meer veerkracht en zelfvertrouwen.

Mijn school kiest voor mijn talent
“Mijn School Kiest voor Mijn Talent” biedt inzicht in het talentgericht werken binnen het basisonderwijs in Nederland en België. Het boek verkent hoe leraren en kinderen kunnen kiezen voor hun eigen talenten en welke rollen leraren kunnen vervullen om hun leerlingen effectief te ondersteunen. Het benadrukt de mogelijkheid om het schoolteam optimaal te laten presteren door talentgericht te werken, waarbij leraren hun autonomie behouden en hun eigenheid vinden. Het benadrukt ook het positieve effect van gelukkige leraren op het geluk van kinderen en hoe kleine interventies en acties de groei van de talenten van leerlingen kunnen bevorderen, waardoor de droom van een gezamenlijke schoolwerking werkelijkheid kan worden.

De talentenfluisteraar
“De Talentenfluisteraar” moedigt je aan om te erkennen dat iedereen universele sterktes bezit en dat talent niet exclusief is voor enkelen. Het boek biedt begeleiding om jouw unieke set aan talenten te ontdekken, en legt uit hoe deze talenten je op elk moment kunnen bijstaan, niet alleen om jezelf beter te begrijpen, maar ook om stress op het werk of in moeilijke tijden te beheersen. Door naar jezelf te luisteren en je talenten effectief te benutten, kun je energieverlies tegengaan en je geluk vergroten.

Mind the map: krachtige tools om leren in beeld te brengen
“Mind The Map” biedt inzichten, noteerstrategieën en mappingtechnieken voor het actief verwerken van leerstof, visualiseren en kritisch nadenken over lesinhoud en leerprocessen in de klas. Het boek overziet diverse strategieën, waaronder mapping, wordclouds, infografieken en Interactive Notebooks, met wetenschappelijk onderbouwde analyses van elke aanpak en praktische tips en suggesties voor direct gebruik in de les. Daarnaast bevat het boek informatie over digitale tools die individueel of samen met leerlingen kunnen worden ingezet. Extra bronnen en voorbeelden zijn beschikbaar op www.mapthemind.be.