Ontslag na 25 jaar dienst. Wat doe je dan? Mijn keus is dankbaarheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wat doe je als je na bijna 25 jaar de deur wordt gewezen, je ontslag krijgt? … dankbaar zijn.

Ja, een ontslag na bijna 25 jaar is zeker geen leuke ervaring. Half januari heb ik het bericht gekregen, vanaf 25 januari is mijn opzeg gestart en tot vandaag gaat het nog steeds met ups en downs.

En toch … Ga even mee in mijn verhaal, dat ik hier wil delen omdat ik in deze eerste maand al zoveel inzichten heb gekregen, al zoveel van de mij in de afgelopen jaren aangeleerde tools voluit in actie heb gezien … dat ik dit echt wil delen. Omdat ik nu nog meer dan ooit geloof dat ook jij als klant van Gromicoach, om het even waar je vandaag staat, het potentieel hebt te kunnen schitteren zonder te verliezen aan je authenticiteit.

Rudo Van Overbeke

25 jaar in hetzelfde bedrijf als hoogbegaafde volwassene is uitzonderlijk lang … misschien zelfs te lang voor mezelf, als ik daar 100% eerlijk in ben.

Er was eens op 14 januari 2021 een overleg … dat alles (weer) zou veranderen. Toen werd ik ontslagen na 25 jaar dienst.

Op een donderdag, om +-9.10u ’s morgens stond de wereld even stil voor mij.

‘Rudo, we gaan u moeten laten gaan. We zijn zeker heel tevreden over je werk maar wat je doet overlapt met zoveel andere functies. Je doet deels het werk van business architecten, je springt jaren in de toekomst, legt verbanden die nog niemand ziet, je combineert dat met een product strategie dat dan eerder de rol is van een productmanager en gaat ook nog in de diepte, wat de rol is van de proxy’s ’.

Even, heel even stond mijn wereld stil, het kwam hard binnen na bijna 25 jaar trouwe dienst, vol inzet, met veel mooie gerealiseerde projecten. Jaren waarin ik met de typische hoogbegaafheidskenmerken toch zoveel heb kunnen realiseren …

Hoe ik mijn eigen tools nu kan testen en toepassen op deze grote uitdaging of hoe ik als snelle denker ook hier weer mee aan de slag kan.

Even stond het stil … om dan gigantisch versneld door te gaan.

Alle kenmerken waar we over spreken in onze infosessies, tijdens groepstrajecten en bij individuele trajecten zijn hier opeens zo relevant : het divergent denken, het snelle schakelen, het rechtvaardigheidsgevoel, de (soms te grote) loyaliteit, … maar ook veel van de tools die we in onze opleidingen delen:

De eerste en naar mijn gevoel belangrijkste tool die nu meer dan ooit van toepassing is, is “de Growth mindset ingesteldheid”: het loopt mis, ok, dit is dus een uniek leermoment. Hoe kunnen we met deze pijnlijke situatie aan de slag? Wat kan ik leren uit wat er gebeurd is? Wat had ik anders kunnen doen? Wie kan mij helpen om een nieuwe strategie uit te denken? Of kort samengevat: wat kan ik doen vanuit mijn cirkel van invloed om hier iets positiefs van te maken voor de toekomst?

Eén van de belangrijkste funderingen waarop ik alles moet herevalueren is op basis  van “Mijn waarden”: respect, authenticiteit, eerlijkheid, passie, creativiteit, … de gigantische honger om een echt verschil te maken. 

(Wil je zelf zo’n oefening doen voor jou of samen met je gezin? Dan kan je onze wensen van vorig jaar eens herbekijken. Je vind daar ook een PDF met de waarden in die je kan afdrukken en dan voor jezelf gebruiken http://2020.gromicoach.be/)

Nog beter is om het ook vanuit mijn missie/visie te verwerken omdat daar die waarden mooi in vervat zitten. De visie die ik een aantal jaren geleden geschreven heb is:

Ik wil leren, groeien, coachen en leiden dit in elke rol van mijn leven en ik wil dagelijks genieten van deze weg.

en de missie die ik een aantal jaren geleden geschreven heb is:

Ik ben een super positief en enthousiast creatief persoon. Steeds op zoek naar authentieke synergie om tot de meest effectieve en creatieve oplossingen te komen. Ik spreek bevlogen over mijn passies die ik zo graag wil delen. Met een grote betrokkenheid en heel gedreven zet ik op een eerlijke manier grote doelgerichte stappen naar een betere wereld. Mijn moedig idealisme en geloof dat iedereen heel veel potentieel in zich heeft, geeft mij de vleugels om grenzen te vinden daar waar het blote oog ze niet kan zien.

En last but not least de belangrijkste fundering waardoor ik de afgelopen jaren al heel veel mooie zaken heb kunnen realiseren en die nu meer dan ooit de beste tool is die ik mijzelf aangeleerd heb : De 7 eigenschappen van Covey”.

  • Ik heb de keuze, ik kan proactief zijn, ik heb het stuur in handen. Wat kan ik vandaag doen om met mijn ontslag aan de slag te gaan? Wat zijn de stappen die ik nu kan zetten?
  • Vandaag moet ik herevalueren wat wat mijn langetermijn doelen zijn. Wat is mijn vuurtoren? Weet ik wie ik wil zijn als vader, als partner, als coach, als zaakvoerder, als buurman, als collega, … heb ik het einde voor ogen? Waar wil ik zijn binnen 5 à 10 jaar? Wie wil ik zijn aan mijn pensioen? Hoe wil ik herinnerd worden als ik doodga?
  • Ik weet dat ik effectief moet zijn, ik moet dus de belangrijke zaken bovenaan m’n agenda krijgen. Voor mij is dat vandaag dus de nodige tijd nemen om mijn ervaringen te delen, omdat ik weet dat mijn verhaal niet uniek is, zeker niet in deze corona tijden, om die langetermijndoelen terug scherp te zetten, en om goed af te lijnen wie Rudo Van Overbeke, de Gromicoach, de komende 10 jaar wil zijn.
  • Ik denk win win. Ook in deze situatie is er een weg waar beide partijen voordeel aan hebben.
  • Ik probeer zeker eerst heel goed te begrijpen wat ze bedoelen, vanwaar de beslissing komt, waar zij mee worstelen en zal pas dan mijn denkproces uitleggen en wil ik ook begrepen worden. Niet enkel voor mezelf maar voor elke hoogbegaafde volwassene die in een bedrijfscontext niet correct begrepen wordt. Zo versterken we zeker het win-win aspect in deze situatie, zowel voor het bedrijf naar de toekomst toe als voor m’n Gromicoach klanten en voor mezelf.
  • Als ik de vuurtoren scherp heb, de nieuwe doelen ken en de betrokken partijen geïdentificeerd heb, kan ik voluit vertrouwen opbouwen om tot een nieuw synergetisch verhaal te komen. En ja, ik ben ervan overtuigd dat 1+1 dan weer veel meer dan 2 zal zijn.
  • De belangrijkste eigenschap, en in deze de moeilijkste bij een grote tegenslag, is de zaag scherp te houden. Hoe hou ik lichaam en geest gezond in deze situatie. Hier moet ik mezelf ook de nodige ruimte gunnen om fouten te maken, om met vallen en opstaan weer tot het gezonde evenwicht te komen. De balans is nu logischerwijs uit evenwicht. Dit mag … geef dit tijd. Beschouw deze reis als een rouwproces maar beschouw het niet als een doodvonnis.

De tools nu ook toepassen in deze fase van het ontslag-rouwproces. Dit wil zeggen in de eerste plaats kritisch zijn voor mezelf maar ook vergevingsgezind.

 De eerste week dacht ik echt gewoon een doorstart te maken en direct tot de nieuwe vuurtoren te komen. Hiermee stapte ik gelijk ook in de eerste valkuil waar ik mijn klanten zo voor verwittig. Het hart en het hoofd werken niet op dezelfde manier. Je hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat alles toch wel een stuk feller binnen komt. Je moet jezelf hierin dus echt wel de tijd gunnen om te rouwen. Want reflectie en rouw is de absoluut eerste en meest logische stap die je moet zetten. Dit is ook één van de belangrijkste redenen waarom ik deze BLOG-reeks schrijf. Veel authentieker kunnen we niet gaan dan het proces dat ik zelf doormaak te delen. Te delen wat werkt en wat niet werkt. Emoties te benoemen zodat deze er kunnen en mogen zijn. En ja, door verdriet en woede te delen met de juiste personen worden deze ook kleiner, krijgen deze meer perspectief en geven deze een unieke kans om meer over mezelf te leren.

Laat deze eerst BLOG dus de start zijn van een mooie reeks die ook jou kan inspireren om bij tegenslag steeds op zoek te gaan naar de kennis, de ervaringen en de inzichten die hierin vervat zitten.

Dankbaarheid: een unieke kans om als hoogbegaafde volwassene weer bij te leren. Voor mezelf en voor onze klanten.

Laat ik bij deze eindigen met de titel van deze blog toe te lichten. Vandaag, nu een goeie maand na het nieuws, ben ik vooral dankbaar voor de kansen die deze slechte ervaring meebrengt. De unieke kans waar ik nu ten volle het verhaal kan meemaken waar heel veel van de Gromicoach klanten mij telkens over aanspreken.

De uitdagingen als hoogbegaafde in een bedrijfsomgeving, zeker in grotere organisaties.

Naast de unieke kans om deze reis nu te kunnen delen, ben ik vooral ook fier omdat we ondertussen al 2 jaar jou met je unieke talenten ook hebben kunnen helpen. Zowel individueel via de loopbaancoaching als in groep bij ons groeitraject voor volwassenen. Ook via onze thema avonden voor ouders waarin ze ook een stuk zichzelf kunnen ontdekken en via onze gratis masterclass voor volwassenen die er binnenkort weer aankomt.

Want zelfkennis is het begin van alle wijsheid en voor jou als hoogbegaafde meestal ook de start van een nieuw, veel uitdagender, veel woeliger en meer energie-gevend verhaal.

Wil jij deze tools ook inzetten?

Wil jij ook groeien, bots jij ook tegen dezelfde obstakels en wil je dit samen met een aantal mensen grondig aanpakken? Dan is het Gromicoach groeitraject mogelijks iets voor jou. Aarzel niet mij te contacteren voor een gratis kennismakingsgesprek.
Gratis Intake

Herken je jou in veel van deze kenmerken en zoek je een coach in jouw regio?

Filter op
TitelAdresOmschrijvingKoppeling

More to explorer

Responses